دکتر یاسر هشترخانی حقوقدان و تحلیگر مسائل حقوق بینالملل در یادداشتی مینویسد؛ اگر ملک فردی توسط شخص دیگری توقیف شد چکار باید انجام داد؟هرگاه شخصی نسبت به یک ملک حقی داشته باشد و ملک مذکور توسط دادگاه توقیف شود به عنوان مثال از تاریخ توقیف ملک را خریداری کرده باشد شخص صاحب حق میتواند نسبت به توقیف اعتراض کند و این دعوا با عنوان اعتراض ثالث اجرایی مطرح گردد.
نحوه رسیدگی دادگاه به این اعتراض با توجه به مستنداتی که شخص معترض بر اساس آنها مدعی حق است، ممکن اس به دو شکل باشد:
الف) اگر ادعا مستند به سند رسمی با حکم قطعی و همچنین آن مقدم بر تاریخ توقیف باشد نیازی به اعتراض حقانیت معترض نیست و طبق تصمیم دادگاه از ملک رفع رفع توقیف میگردد .لازم به ذکر است این تصمیم قطعی است و امکان تجدید نظر خواهی نسبت به آن وجود ندارد.
ب) اگر ادعا مستند به سند عادی نظیر مبایعه نامه باشد معترض باید بتواند حقانیت خود را در دادگاه با دلایل محکمه پسند اثبات نمایید و هر تصیمی که دادگاه در این خصوص بگیرد قابلیت تجدید نظر خواهی دارد.
نکات مهم:
1) رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی در صلاحیت دادگاه صادر کننده حکم بدوی است و قاضی اجرای حکم در این خصوص صلاحیت رسیدگی ندارد.
۲) تفاوتی نمیکند توقیف ملک در اجرای قرار تامین خواسته و یا حکم قطعی دادگاه صورت گرفته باشد در هر دو صورت شخص ذی حق می تواند اعتراض کند.
۳) رسیدگی به این دعوا با حضور طرفین دعوا و شخص ثالث به هر نحو که دادگاه لازم بداند انجام میگردد.