صفحه اصلی / کتاب / کتاب حقوق بین الملل / فصل اول / به رسمیت شناختن کشورها و حکومت‌ها

به رسمیت شناختن کشورها و حکومت‌ها

بخش ششم از فصل اول (کتاب حقوق بین‌الملل)

موجودیت‌ها می‌توانند معیار‌های کشور بودن را ایجاد کنند. به‌علاوه، ملت آن‏ها نیز می‏توانند حق خودمختاری داشته باشند. اما ممکن است به‌عنوان کشور به رسمیت شناخته نشوند. فلسطین بارزترین نمونه است. تشکیلات سازمان ملل متحد در 1975 کمیته درباره اجرای لاینفک حقوق ملت فلسطین، به وضوح حق ملت فلسطین را برای خودمختاری تأیید نمود و ملزومات جمعیت دائمی، قلمرویی با مرزهای تعریف‌‏شده مشخص معقول، یک دولت مؤثر و مستقل از دیگر کشورها نیز وجود داشت، حداقل شاید تاحدودی، همان‏طور که در مورد برخی موجودیت‌های دیگر در زمان پذیرش در سازمان ملل متحد موجود بود. درحالی­که رژیم غاصب صهیونیستی در بخش‌هایی از قلمرو فلسطین در اسکان نظامی است، رژیم غاصب صهیونیستی تنها مدعی حق حاکمیت در مورد بخش‌های مشخصی از قلمرو فلسطین است به‏‌ویژه حدود اورشلیم و اعلام نمی‏کند که فلسطین قانوناً به‌‏طور کامل تحت‌سلطه رژیم غاصب صهیونیستی است. اما فلسطین هنوز هم توسط ایالات متحده آمریکا، رژیم غاصب صهیونیستی و برخی کشورهای دیگر به‌رسمیت شناخته نمی‏شود و در واقع رژیم غاصب صهیونیستی تحریم‌هایی را به‌خاطر تلاش یک‏جانبه و خارج از چارچوب توافق جامع با رژیم غاصب صهیونیستی موردبحث فلسطین، برای پذیرش در سازمان ملل متحد به آن تحمیل کرده است.

توضیح این موضع پارادوكسیك این است كه اگرچه معیارهای حقوقی ممكن است به وضوح رعایت شود، هیچ یك از واحدها نمی­توانند دیگری را وادار كنند كه آن را به­عنوان یك كشور به رسمیت بشناسد. به رسمیت شناختن یک عمل سیاسی بالا است و یک کشور ممکن است از تشخیص دیگری صرفاً به­عنوان اختیار سیاسی خودداری کند. ممكن است يك كشور تصميم بگيرد كه در يك زمان خاص، عدم تحقق ثبات سياسي و عدالت بهتر شود، زيرا برخي از كشورها فلسطين را به رسميت نمي­شناسند و چند كشور از به رسميت شناختن اسرائيل امتناع مي­كنند، گرچه هر دوي آن­ها معيارهاي قانوني دولت را رعايت مي­كنند. به رسمیت شناختن فشار برای دستیابی به یک توافق سیاسی پایدار، بازشناسی شناخته می­شود.

به رسمیت شناختن یک کشور توسط دولت دیگر معمولاً با برخی از مراحل رسمی مانند مبادله نمایندگان دیپلماتیک، نشانه گذاری می­­شود: عدم شناخت با مراحلی از قبیل امتناع از پذیرش دولت ناشناس به­عنوان طرف معاهده بین­المللی یا اجازه نمایندگی دیپلماتیک از نهاد نشانه­گذاری می­شود و همچنین با بیان بیانیه.

با این حال، یک کشور شناخته نشده که معیارهای عینی دولت را برآورده می­کند، نمی­تواند با عنوان موجود شناخته نشود. به­عنوان مثال، هیچ کشوری حق ندارد به قلمرو یک کشور ناشناخته حمله کند. اما یک کشور می­تواند از انجام هرگونه معامله دولت با دولت با دیگری- هرگونه روابط عادی دیپلماتیک- و به کشورها اجازه تصمیم‌­گیری در مورد حمایت یا مخالفت با یک درخواست از یک نهاد برای عضویت در این کشور بدهد. ایالت در سازمان ملل و سایر نهادهای بین­المللی که فقط برای کشورها باز هستند.

در گذشته صراحتاً رسمیت شناختن دولت­های خارجی و همچنین ایالت­ها در شرایطی که دولت جدید به وسیله غیر قانون اساسی به قدرت می­رسید- غیرمستقیم از طریق انتخابات، از طریق کودتا به دست نیامد. این عمل در طی قرن بیستم توسط اکثر ایالت­ها رها شده است، در درجه اول، زیرا تصور می­شد كه دولت “تأیید” دولت دیگری را تصویب نكرد و از آنجا که می­ترسید که به رسمیت شناخته شدن در هر مورد خاص توسط سایر جهان به­عنوان تأیید رژیم است که ممکن است از طریق برخی از ترکیبات غیر معمول سمی از اراذل و اوباش و فساد اداری تفسیر شود.

انگلیس به­عنوان یک سیاست، رسماً در سال 1980 از رسمیت شناختن دولت­های خارجی چشم پوشی کرد و اعلام کرد که تغییر سیاست در بیانیه­های مجلس است. بی تردید، این عمل به عمل قبلی خود در سال 2011 برگردد، هنگامی که اعلام کرد از این پس، دولت “شورشی” را در جنگ داخلی نوظهور لیبی به­عنوان دولت مشروعیت به رسمیت می­شناسد و با تلقین از بی اعتبار کردن دولت فعلی در طرابلس- اطلاعیه­ای در مورد مناسب بودن و به­عنوان تشویق در پایان حرکت دوم کوارتت زهی مفید است.

عدم به رسمیت شناختن نمی­تواند یک دولت را از حقوق اساسی خود محروم کند، به­عنوان مثال برخی از اقدامات احترام به قوانینی را که تصویب کرده است و اقداماتی که در قلمرو کنترل خود انجام داده است. اما می­تواند زندگی را بسیار دشوار کند. دولت ناشناس ممکن است نتواند به حساب­های بانکی کشور دسترسی داشته باشد یا به­عنوان مثال صندلی دولت را در سازمان­های بین­المللی اشغال کند و به­طور گسترده­تر، تأثیر سیاسی و اقتصادی امتناع از رفتار با رژیم خارجی به­عنوان یک دولت مشروع می­تواند توانایی خود را برای شرکت در روابط بین­المللی به شدت محدود کند.

نویسنده: وائان لو

مترجم: دکتر یاسر هشترخانی

در باره hashtarkhani

همچنین بررسی کنید

چه قوانینی برای اطمینان از همزیستی مسالمت‌‏آمیز کشورها نیاز است؟

بخش دوم از فصل اول (کتاب حقوق بین‌الملل) درصورتی­که در زمان یا موقعیتی تفاوت مؤثر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *