چالشهای تشدید تحریمها علیه ایران
⭕️هزینه 150 میلیارد دلاری تحریمهای ایران برای آمریکاییها
مترجم: عارف صفی پور
?در آستانه پایان مهلت 6 ماهه معافیتهای تحریمی ایالاتمتحده علیه ایران، کاخ سفید باید پیش از تشدید تحریمها علیه ایران و ونزوئلا با دقت هزینهها و منافع این اقدام را بررسی کند و تصمیم بگیرد که آیا به لحاظ اقتصادی و دیپلماتیک منفعتی در این کار وجود دارد یا خیر.
?به گزارش گروه انرژی نفت خبر از رویترز، اگر کاخ سفید در مورد اعمال تحریمها علیه ایران و ونزوئلا سختگیری کند (تصمیم بعدی برای تحریمهای ایران در هفته اول ماه می (12 اردیبهشتماه 98) گرفته خواهد شد)، احتمالاً هر گونه تصمیمگیری به افزایش تولید عربستان سعودی وابسته خواهد بود.
?کاخ سفید تنها در زمانی تحریمهای نفتی علیه ایران را به صورت کامل اعمال خواهد کرد که عربستان سعودی توانایی جایگزین کردن تک تک بشکههای نفت ایران در بازار را داشته باشد و بتواند توازن عرضه و مصرف نفت در بازارهای جهانی را برقرار کند.
احتمال دارد که مذاکرات بلندمدت بین دو کشور در مورد تحریمها و سیاست تولید آغاز شود.
?بر اساس بیانیه کاخ سفید، دونالد ترامپ رئیسجمهوری ایالاتمتحده در اوایل ماه جاری میلادی به صورت تلفنی با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در مورد حفظ فشار روی ایران و حقوق بشر صحبت کرده است.
محتواي این مذاكرات به صورت عمومي منتشر نشد اما به احتمال قوی موضوعاتی چون قيمت نفت، توليد و تحریمها، بخشی از مذاکره آنها بوده است، زيرا مواضع و سیاست آنها در مورد ایران یک سو خواهد بود.
?اگر تحریمها تشدید شود، این موضوع به معنای آن است که کاخ سفید نسبت به افزایش تولید عربستان سعودی اطمینان دارد و سعودیها اگر نتوانند بیشتر از ایران نفت را وارد بازار کنند، حداقل باید به اندازه ایران نفت به بازار تزریق کنند تا بتوانند سیاستهای ایالاتمتحده را عملی کنند.
➖هزینهها و منافع
?طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالاتمتحده (گزارش عرضه ماهانه نفت منتشر شده در ماه مارس 2019)، ایالاتمتحده آمریکا در سال 2018، حدود 3/4 میلیارد بشکه بنزین و 1/5 میلیارد بشکه گازوئیل مصرف کرده است.
?به ازای هر 1 دلار افزایش قیمت نفت به دلیل تحریمها، در مرحله اول، هزینههای خانوار و کسب و کار ایالاتمتحده به میزان تقریباً 5 میلیارد دلار در سال افزایش پیدا خواهد کرد. (با در نظر گرفتن افزایش قیمت نفت توسط پالایشگاهها).
در نتیجه کاهش تولید توسط کشورهای صادر عضو اوپک پلاس و سیاستهای تحریمی ایالاتمتحده و سایر اختلالات عرضه در بازار، از آغاز سال جاری قیمت برنت 22 دلار به ازای هر بشکه افزایش یافته است.
?تأثیر اعمال تحریمها علیه ایران، تقریباً برابر افزایش 110 میلیارد دلاری مالیات سالانه خانوار و کسب و کار ایالاتمتحده است و اگر بهای نفت به 80 دلار به ازای هر بشکه افزایش یابد، این رقم به 150 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
?تولید داخلی نفت ایالاتمتحده، سالانه 4/3 میلیارد بشکه است، بنابراین افزایش قیمت تا کنون درآمدهای تولیدکنندگان داخلی را به حدود 95 میلیارد دلار در سال افزایش داده است.
➖ارزیابی سیاسی
?مشکل کاخ سفید این است با افزایش هزینههای بنزین و سوخت دیزل، بخش خانوار و کسب و کارها آسیب میبینند و آنها از افزایش قیمت نفت هیچ سودی نمیبرند.
افزایش قیمت نفت باعث افزایش هزینه رانندگان، تولیدکنندگان، کشاورزان و شرکتهای حمل و نقل در سراسر کشور میشود و در عین حال، بیشترین سود عاید کشورها و جوامع تولیدکننده نفت خواهد شد.
?بنابراین، تغییر قیمتهای نفت برای ایالاتمتحده تأثیرات و پیامدهای سیاسی مختلفی در بر خواهد داشت.
اکثریت جوامع و ایالات تولیدکننده نفت در انتخابات سال 2016 میلادی به شکل چشمگیری از ترامپ حمایت کردند و انتظار میرود که این کار در سال 2020 نیز تکرار شود و به همین دلیل ترامپ در انتخابات پیش رو، قطعاً به رأی این حوزهها نیاز خواهد داشت.
?به طور کلی، افزایش قیمت بنزین و گازوئیل در ایالاتمتحده، تأثیر مستقیمی روی تعداد آرای ترامپ در انتخابات آتی خواهد داشت و به همین دلیل است که رئیسجمهوری ایالاتمتحده بیشتر روی کاهش بهای نفت متمرکز شده است.
?ترامپ با انتشار پیام در حساب توییتر خود، به اوپک هشدار داده است که اقتصاد جهانی و بازارهای مالی «شکننده» هستند و توان تحمل افزایش قیمت را ندارند.
?محاسبه هزینه و سود سیاسی و اقتصادی اعمال تحریمها علیه ایران، به روشنی مشخص میکند که چرا ترامپ عربستان سعودی را به افزایش تولید برای پر کردن جای بشکههای نفت ایران و ونزوئلا، تحت فشار قرار میدهد.
?اگر تحریمها تشدید شوند، به نشانه آن است که دولت آمریکا در زمینه افزایش تولید از جانب عربستان سعودی اطمینان پیدا کرده است.