پیام پیشنهاد 50 میلیارد دلاری شورون به آنادارکو
⭕️آینده بازار انرژی همچنان در دستان نفت
مترجم: عارف صفی پور
?اگر میخواهید بدانید که شرکتهای بزرگ نفتی چگونه بازار انرژی را ارزیابی میکنند، باید به پیشنهاد 50 میلیارد دلاری شرکت شورون به شرکت آمریکایی آنادارکو، نگاهی بیندازید.
?به گزارش گروه انرژی نفت خبر از فایننشال تایمز، شرکت نفتی شورون ایالاتمتحده قصد دارد مبلغ هنگفتی را برای سرمایهگذاری در حوزه نفت و انجام معامله با شرکت آنادارکو بپردازد. این معامله بر اساس سه فرضیه مهم صورت میگیرد.
?اولین دلیل این است که نفت همچنان جایگاه خود را در بازار انرژی حفظ کرده است. پیک تقاضای نفت هنوز راه زیادی را پیش رو دارد و بعید به نظر میرسد که تا پیش از سال 2030 میلادی پیک نفت به وقوع بپیوندد. وسایل نقلیه الکتریکی توجه زیادی را به خود جلب میکنند، اما تعداد سایر خودروها و وسایل نقلیه سبک که با موتورهای احتراق داخلی کار میکنند هنوز حدود 97 تا 98 درصد بازار خودروهای جهان را از آن خود کرده است. حتی زمانی که پیک تقاضای نفت روی دهد، هیچ فرضیهای وجود ندارد که مشخص کند این پیک تقاضا، منجر به سقوط ناگهانی عرضه در بازار خواهد شد.
?احتمال اینکه سطح تقاضا در یک سطح ثابت باقی بماند خیلی بیشتر است. وسایل نقلیه الکتریکی بخشی از بازار را به دست آوردهاند، اما میزان رشد مصرف نفت در بخش حمل و نقل زمینی و هوایی همچنان ثابت باقیمانده است. تجارت در حوزه پتروشیمی همچنان در بورس قرار داد. فروش روزانه 100 میلیون بشکه نفت در این حوزه، درآمد خوبی را برای فروشندگان به ارمغان میآورد و به معنای آن است که همچنان به سرمایهگذاری و توسعه در حوزه نفت، نیاز مبرم وجود دارد.
?دوم، صنعت در حال درک این موضوع است که در سالهای اخیر توجه بیش از حدی روی گاز طبیعی داشته اما به اندازه کافی روی نفت متمرکز نشده است. تقاضای گاز طبیعی در سالهای اخیر قوی بوده و به همین دلیل، سرمایهگذاری هنگفتی برای توسعه این حوزه صورت گرفته است. شرکت شورون در سالهای اخیر سرمایهگذاری هنگفتی روی حوزه گاز انجام داده است. این شرکت، به ویژه در یک سری از پروژههای پرهزینه و عظیم گازی در استرالیا، سرمایهگذاریهای بزرگی کرده است.
?نگرانی ناخوشایند این است که میزان عرضه گاز طبیعی به عنوان یک منبع انرژی کم هزینه، نسبت به تقاضای آن بیشتر است که البته بیشتر به دلیل حمایتهای سیاسی عمومی برای کاهش آلایندگی و رونق بازارهای الکتریکی در جهان صورت گرفته است. در سالهای اخیر تقاضای گاز برای تولید انرژی با افزایش مواجه شده، اما به دلیل اینکه بازار برق روز به روز رقابتیتر میشود، گاز طبیعی نیز به طور چشمگیری در مقابل انرژیهای تجدیدپذیر آسیب پذیر خواهد شد. در میانمدت، به نظر میرسد که نفت شرایط بهتری را تجربه کند.
?اما چالش اصلی و پیام سوم و مهم پیشنهاد شورون این است که دسترسی به منابع برای حفظ یک تجارت بزرگ نفتی، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این چالش در واقع نیاز به پیدا کردن منابعی است امکان توسعه آنها با هزینه اندک هم وجود داشته باشد و در برابر هرگونه سقوط در قیمت، پایداری خود را حفظ کند. کمبود فیزیکی نفت در جهان وجود ندارد، اما موانع سیاسی زیادی برای سرمایهگذاری در این حوزه وجود دارد.
?در بخش عظیمی از ذخایر نفت خاورمیانه به خاطر دلایلی چون مالکیت دولتی (عربستان سعودی)، یا تحریم (ایران)، یا خطرات فیزیکی (لیبی)، امکان سرمایهگذاری بینالمللی وجود ندارد. روسیه به دلیل قانون تحریمهای ایالاتمتحده با محدودیت مواجه است؛ نیجریه هنوز درگیر فساد است و ونزوئلا نیز در دام درگیریهای سیاسی خود گرفتار شده است.
?تمرکز بر منابع نفتی موجود در آمریکا برای شورون بسیار سادهتر است. حتی اگر مجبور به پرداخت حق بیمه باشد، باز هم ارزنده است. کاهش هزینههایی که میتواند در هنگام خرید یک شرکت مانند آنادارکو انجام شود بسیار قابل توجه خواهد بود. ذخایر نفتی موجود در حوزه پرمین تگزاس و نیومکزیکو، یکی از بزرگترین ذخایر نفتی است که در خارج از خاورمیانه یافت میشود. به دلیل کم هزینه بودن توسعه آنها و وجود زیرساختهای جدید و وسیع که میتواند این منابع را راهی بازار کند، این حوزهها از ارزش بسیار بالایی برخوردار خواهد بود.
?پیشنهادی که از سوی شورون اعلام شد، قطعاً آخرین پیشنهاد نخواهد بود. نگاه شرکت شورون، به آینده این صنعت است. این غول نفتی با تأخیر به انقلاب شیل ایالاتمتحده پیوست، زیرا به نظر مفسران منفی نگری که اعتقاد داشتند صنعت شیل یک صنعت گذرا و ناکارآمد است، اعتماد کرده بود. موفقیت مداوم صنعت شیل، رای اعتماد شورون را جلب کرده و همین امر باعث شده که این شرکت بزرگ نفتی به سرمایهگذاری در این حوزه بیشتر فکر کند.