پوتین و ترامپ از نفت چه میخواهند؟
? امروز یکشنبه ۸ اردیبهشت ماه روزنامه کیهان در مطلبی با عنوان ” ایران میتواند همه چیز را بر سر کشورهای حاشیه خلیج فارس خراب کند” نوشت: در سالهای پایانی جنگ، خلیج فارس برای ایران بسیار ناامن شده بود؛ صدام خیلی راحت کشتیها و سکوهای نفتی ایران را میزد. کویت بخشی از سرزمین، و عربستان، آسمانش را در اختیار صدام قرار داده بودند. فرماندهان عالیرتبة سپاه، جریان عبور آزاد و متکبّرانة ناوهای جنگی آمریکا و نیز سایر کشتیها و شناورهای تحت حمایت این کشور را به عرض امام(ره) رسانده بودند. حضرت امام(رض) فرموده بود: «اگر من بودم، میزدم.» همین حرف امام، برای نادر مهدوی، جانشینش بیژن گرد و همرزمان آنها کافی بود تا خود را برای انجام یک عملیات مقابله به مثل و اثبات این موضوع که با همت و رشادت دلیرمردان ایران اسلامی، خلیج فارس، چندان هم برای آمریکاییها و نوکرانشان امن نیست، آماده سازند. اولین کاروان از نفتکشهای کویتی آن هم با پرچم آمریکا و اسکورت کامل نظامی توسّط ناوگان جنگی این کشور در تیرماه سال ۱۳۶۶ به راه افتادند. در این بین، دولت آمریکا عملیات سنگینی را در ابعاد روانی، تبلیغی، سیاسی، نظامی و اطّلاعاتی جهت انجام موفّقیتآمیز این اقدام انجام داده بود. در این کاروان، نفتکش کویتی «اَلرَّخاء» با نام مبدّل «بریجتون» حضور داشت که در بین یک ستون نظامی، به طور کامل، اسکورت میشد. این نفتکش، در فاصلة ۱۳ مایلی غرب جزیرة فارسی، در اثر برخورد با مینهای کار گذاشته شده توسط سردار شهید مهدوی و یارانش، منفجر شد به طوریکه حفرهای به بزرگی ۴۳ متر مربّع در بدنة آن ایجاد گردید…
? روزنامه تعادل در گزارشی با عنوان ” آنها از نفت چه میخواهند؟ ” نوشت: اظهارنظر رییسان جمهور دو کشور قدرتمند عرصه بینالملل درباره اوپک طی دو روز مشتی نمونه خروار از وضعیت اخیر بازار نفت خام است. در واقع در حالی که کشورهایی مانند امریکا و روسیه وزرای انرژی داشته که قاعدتا باید مواضع خود در این حوزه را از طریق آنها اعلام کنند، رییسجمهور به عنوان بالاترین مقام سیاسی وارد گود شده و مواضع این کشورها را بیان میکند. در این راستا، محمدصادق جوکار، عضو هیات علمی موسسه مطالعات انرژی در تحلیل چرایی چنین اظهارنظرهایی از سوی سران کشورهای روسیه و امریکا بیان کرد: «سران کشورهایی درباره نفت اظهارنظر میکنند که این حامل انرژی برایشان اهمیت راهبردی داشته باشد. برخلاف ادعاهای مطرح شده درباره کاهش ارزش راهبردی بازار نفت به دلیل مازاد عرضه و تکثر عرضهکنندگان، واکنش رفتار سران کشورهای بزرگ نشاندهنده اهمیت راهبردی این محصول برای آن کشورها است.»جوکار درباره نقش انرژی در راهبرد امنیت انرژی امریکا عنوان میکند: «اینکه میبینیم آقای ترامپ درباره حوزه بازار نفت صحبت میکند، قابل درک است. زیرا از نظر استراتژیهایی که خودشان در سال 2017 منتشر کردند، امنیت ملی امریکا بر سلطه انرژی استوار شده است. بدین معنا که قیمت نفت نباید در امریکا رشد پیدا کند و دوم اینکه انقلاب تولید نفت شل باید به انقلاب صادرات نفت منجر شود. از طرف دیگر، دستورالعمل انرژی جهان را باید امریکا تعیین کند.» البته این تمام ماجرا نیست، از نظر این عضو هیات علمی موسسه مطالعات بینالمللی انرژی، اظهارنظرهای سران امریکا در خصوص بازار نفت افشاگر یک تغییر مهم دیگر در عرصه استراتژیک این کشور است، او درباره این موضوع میگوید: «در راستای تحقق راهبرد انرژی ایالات متحده و انقلاب صادرات نفت، بازاریابی دیپلماتیک جزو رئوس تصمیمگیری رفتار ایالات متحده شده است و بازاریابی نفت و گاز خود را چه در بازار جنوب شرقی آسیا و چه در اروپا از رأس حکومت پیگیری میکند…
? دنیای اقتصاد در مطلبی با عنوان توییتهای نفتی ترامپ نوشت: ترامپ توییت کردن درخصوص شرایط بازار نفت و خطاب به اوپک را پیش از خروج از برجام آغاز کرد و با افزایش بیشتر قیمت نفت بعد از خروج از برجام و اعلام بازگشت تحریمها علیه ایران، تعداد پیغامهای خود درخصوص قیمتها و سرزنش اوپک به دلیل آن در توییتر را افزایش داد. اما بعد از فروکش کردن التهاب بازار نفت، پیامهای ترامپ به اوپک نیز رو به کاهش گذاشت تا مجددا از فوریه با رسیدن قیمت برنت به مرز ۶۵ دلار او مجددا ابراز نگرانی درخصوص بازار نفت را آغاز کرد. او در عرض یک هفته گذشته و بعد از اعلام اینکه معافیت از تحریم نفت ایران مجددا تمدید نخواهد شد، دو بار درخصوص بازار نفت توییت کرده است. در توییت اول ترامپ از آمادگی عربستان و امارات متحده عربی برای همکاری با واشنگتن برای افزایش عرضه نفت خبر داده بود و در توییت روز گذشته نیز او احتمال همکاری اوپک با واشنگتن را مطرح کرد. این توییتها نشان از فشار ترامپ به اوپک برای افزایش عرضه دارد.