صفحه اصلی / مسائل حقوقی / ملزومات حداقلی مطالعات تطبیقی

ملزومات حداقلی مطالعات تطبیقی

دکتر یاسر هشترخانی در یادداشتی درباره ملزومات حداقلی مطالعات تطبیقی می‌نویسد: برخی از دانشجویان در انتخاب موضوع پژوهش برای مقاله یا پایان نامه و رساله، دست به مطالعات تطبیقی می‌زنند، که گهگداری با ملزومات حداقلی آن آشنا نیستند؛ در همین رابطه به اختصار به موارد زیر اشاره می‌شود:

موضوع تطبیق هر چه باشد، لازم است ابتدا دانش کافی در آن موضوع را در سیستم حقوقی خودی کسب کرده باشد. درغیر این صورت، امکان مقایسه و تطبیق با داده های خارجی نخواهد داشت. گاهی پژوهشگر، ادبیات فارسی موضوع را بررسی نکرده، و سراغ متون خارجی می رود. این روش، اگر غلط نباشد، ناقص است.

سطح زبان خارجی بسیار بالا برای استفاده از داده های خارجی، شرط دوم است. به نحوی که  پژوهشگر بتواند برای پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد حداقل ۳۰۰ صفحه و برای رساله مقطع دکتری حداقل ۸۰۰ صفحه متون خارجی مفید، مطالعه کند. و الا تطبیق مطلوبی صورت نخواهد گرفت.  اگر سطح زبانی شما بالا نیست، سراغ مطالعات تطبیقی نروید. بلی، اگر بخواهید به سیستم های حقوقی خارجی فقط «گریز» بزنید، با ۱۰۰ صفحه هم، می توان. اما اسم آن مطالعه تطبیقی نیست.

توانایی در استخراج منابع معتبر و دست اول خارجی؛ این توانایی یک مهارت ویژه است که آمیخته با دانش حقوقی و زبان تخصصی است. مطالعه تطبیقی حرفه ای اینگونه نیست که صرفا با مطالعه دو سه اثر انجام شود یا ما از دیگران بخواهیم دو سه اثر معرفی کنند و کار را تمام کنیم! بلکه لازم است پژوهشگر ده ها منبع و مرجع معتبر را با دقت مطالعه کند و قبل آن توانایی استخراج منابع معتبر را داشته باشد. این توانایی مستلزم انس با مطالعات تطبیقی است اعم از اخبار حقوقی تا مقالات علمی و کتب مرتبط و توانایی ارتباط گیری با اساتید و پژوهشگران خارجی. اگر چنین توانایی در پژوهشگر نیست، به احتمال زیاد مطالعه تطبیقی را به سرانجام مطلوب نخواهد رساند و پیشنهاد می شود سراغ مطالعات تطبیقی نرود.

گفتنی است پیش از تصویب یا تایید نهایی موضوع پژوهش به صورت تطبیقی، ابتدا از نظر منابع در دسترس، امکان سنجی کنید، نه اینکه اول موضوع را تصویب کنید و پس از آن در حقوق خارجی در به در دنبال منبع باشید!!! حرفه ای کار کنید.

در باره hashtarkhani

همچنین بررسی کنید

نکاتی مهم از قراردادهای (BOT)

دکتر یاسر هشترخانی حقوقدان و تحلیل‌گر مسائل سیاسی در باره قردادهای (BOT) می‌نویسد: نكاتی مهم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *