دکتر یاسر هشترخانی مدیر مؤسسه حقوقی عدالت رهیاب و تحلیلگر مسائل حقوق بینالملل در یادداشتی درباره رویههای گمرگی در یادداشتی مینویسد: ورود قطعی؛ واردات قطعی وارداتی است که در آن کالا برای مصرف و به طور دائمی وارد می شود. برای استفاده در داخل قلمرو گمرکی با پرداخت حقوق گمرکی و کلیه هزینه ها و با انجام کلیه تشریفات ترخیص میشود.
ورود موقت؛ کالای موضوع برای مدت موقت جهت اهداف معینی وارد می شود. مثل کالایی که صرفابرای شرکت در نمایشگاه بین المللی وارد میشود.
ورود موقت برای پردازش؛ بر اساس این رویه کالا به صورت موقت برای ساخته شدن، تکمیل، تعمیر یا فرآوری وارد قلمرو گمرکی شده و سپس صادر میشود. این رویه در پی اهمیت تولید و امتیازات برای تولید کننده از سوی قانوگذار پیشبینی شده است.
مرجوعی؛ کالای مرجوعی یا برگشتی کالایی است که در گذشته به کشور وارد شده یا به قصد ورود حمل شده، اما به دلایلی مرجوع میشود.مثل عدم توان اخذ مجوز های ورود یا مشکلات خود کالا.
ترانزیت خارجی؛ منظور عبور کالایی از خاک ایران است که مبدا و مقصدی غیر از ایران دارد و صرفا از ایران عبور میکند. این کالا از یک مرز به کشور وارد میشود طی مدت زمان کوتاه چند روزه از گمرک دیگری، تحت نظارت گمرک خارج میشود.
ترانزیت داخلی؛ این رویه تنها رویه ایست که تشریفات آن غیر قطعی است.کالا در گمرک ورودی ترخیص قطعی نمیشود بلکه به یک گمرک داخلی جهت انجام تشریفات قطعی ترخیص ترانزیت میشود