دولت بایدن در پی مذاکره بر سر صنعت موشکی و فعالیت منطقهای ایران است
رامین مهمانپرست گفت: بازگشت آمریکا به برجام در دستور کار آقای بایدن قرار دارد؛ بازگشت به برجام هم نه به خاطر ایران بلکه به دلیل بازگرداندن آبروی از دست رفته آمریکا در صحنه بینالمللی است.
رامین مهمانپرست، سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه درباره این موضوع گفت: «یکی از شعارهای اصلی دموکراتها در انتخابات آمریکا بازگرداندن شرایط به قبل از ترامپ بوده است؛ آنها تصور میکنند که دوره ترامپ خسارتهای زیادی در عرصه داخلی و خارجی به آمریکا وارد کرده است و مهمترین هدف آنها رفع موانعی است که ترامپ ایجاد کرده است. شعار انتخاباتی آنها چنین موضوعی بود و در همین راستا بازگشت آمریکا به برجام هم در دستور کار آقای بایدن قرار دارد؛ بازگشت به برجام هم نه به خاطر ایران بلکه به دلیل بازگرداندن آبروی از دست رفته آمریکا در صحنه بینالمللی است».
او ادامه داد: «اما این احتمال وجود دارد که آمریکا بخواهد پیششرطهایی مقرر کند یا آنکه تحریمها را به سرعت رفع نکند زیرا از یک سو امکان رفع آنی و سریع تحریمها وجود ندارد و نیاز به پروسهای دارد و از سوی دیگر هم فضای ذهنی آقای بایدن و همکارانش اینطور نیست که بدون هرگونه پیششرطی تحریمها را رفع کنند».
این تحلیلگر مسائل دیپلماتیک هدف دولت آینده آمریکا را اینطور عنوان کرد: «دولت بعدی آمریکا به دنبال بحثهایی فرای موضوع هستهای است و میخواهد موضوعاتی مانند فعالیتهای هستهای و منطقهای ایران را هم ذیل مذاکرات بیاورد که البته پاسخ ایران درباره این رویکرد مشخص است و گفته است که ایران درباره چنین موضوعاتی مذاکرهای نخواهد کرد».
او در خصوص اینکه آیا ایران یا دیگر اعضای برجام راضی به بازگشت آمریکا به برجام خواهند شد، بیان کرد: «برجام یک توافق بوده است و اگر همه طرفین احساس کنند که برجام بعد از این با حضور آمریکا میتواند باعث رضایت همه طرفها شود، با ورود آمریکا به برجام موافقت میکنند که مشخصا برای ایران رضایت زمانی حاصل میشود که تحریمهای یکجانبه آمریکا رفع شود. مسئولان ما به دفعات گفتهاند که شرایط باید به قبل از خروج ترامپ از برجام بازگردد. واقعیت این است اگر تحریمها باقی بماند، برجام فیالنفسه ارزشی ندارد».
مهمانپرست در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا نیازی احساس میشود که ایران در پی اصلاح سازوکار مکانیزم ماشه باشد تا بعد از این آمریکا نتواند به بهانه آن درخواست احیای تحریمهای سابق شورای امنیت را کند، گفت: «اگر قرار باشد که اصلاحاتی در برجام رخ دهد، پرونده باز میشود و این امکان وجود دارد که طرفهای دیگر از جمله آمریکا هم مترصد اصلاحاتی در آن شوند که نفعی برای ما نخواهد داشت. ما باید یا همین مجموعه با بپذیریم یا اگر قرار باشد اصلاحاتی مانند اصلاح مکانیزم ماشه در آن مطرح شود، آمریکا هم موارد دیگری را به خوانش خود اصلاح میکند. به نظر من به جای اصرار بر اصلاح مکانیزم ماشه ما باید بر رفع بیقید و شرط تحریمها تأکید کنیم».