?مرور مطالب نفتی روزنامهها/ توافقات جدید نفتی میان ایران و عراق
? امروز دوشنبه ۱۹ فروردین ماه روزنامه تعادل در گزارشی با عنوان “راستی آزمایی تهدید نفتی عربستان” نوشت: چند روز گذشته دولت عربستان سعودی هشدار داد که اگر طرح پیشنهادی برخی نمایندگان کنگره امریکا برای اجازه «تعریف اوپک به عنوان کارتل» تصویب و اجرایی شود،معاملات نفتی خود را دیگر به دلار انجام نخواهد داد.
تهدیدی که امکان اجرای آن شک و شبهههای زیادی به همراه دارد. طرح مورد اشاره که قانون ضد کارتلهای تولید و صدور نفت نوپک “NOPEC “ نام دارد، در صورت قانونی شدن به مراجع قضایی امریکا امکان میدهد سازمان کشورهای صادرکننده نفت- اوپک- را به عنوان یک نهاد تولیدی و بارزگانی مشمول قوانین امریکا علیه انحصارات قرار دهند. قوانین ضد کارتل در امریکا به منظور پیگیری و پیگرد قضایی اقدامات انحصاری از طریق تبانی و همکاری نهادهای تولیدی و تجاری تدوین و اجرا میشود.
این قوانین به منظور حمایت از حقوق خریداران در برابر اجحاف تولیدکنندگان و فروشندگان تصویب شده و هدف از آنها، تضمین رقابت بین عرضهکنندگان کالا در زمینه بهبود کیفی و کاهش قیمت است. با این حال، عنوان کارتل برای اوپک هرگز جنبه رسمی نیافته است. مقامات اوپک و مدافعان این سازمان، ضمن استدلالاتی در توجیه فرآیند قیمتگذاری نفت، تاکید داشتهاند که اعضای اوپک را کشورهای مستقل تشکیل میدهند که به عنوان نهادهای «حاکمیتی» مشمول قوانین امریکا از جمله قوانین ضد کارتل نمیشوند.
در این راستا، مرتضی بهروزیفر، کارشناس حوزه انرژی، با تاکید بر اینکه ارز رایج دنیا در حال حاضر دلار است، افزود: این موضوع دور از ذهن است که قیمتگذاری نفت در دنیا حداقل تا چندین سال آینده از دلار به یورو تبدیل شود. هشدار عربستان بیشتر شبیه به تهدید است و فکر نمیکنم امکانپذیر باشد.وی افزود: باید این نکته را نیز در نظر داشت که کشور ثروتمندی مانند عربستان که حجم ذخایر ارزی بالایی دارد، قسمت عمدهای از ذخایر ارزی خود را در امریکا و بر مبنای دلار سرمایهگذاری کرده است. بنابراین هرگونه تغییر و تحول در قیمتهای دلار، بیشترین اثر را روی کشوری مانند عربستان خواهد گذاشت. به نظر من یک تهدید توخالی است که عربستان میداند نمیتواند در این زمینه اقدامی انجام دهد و تحت هیچ شرایطی موضعی نخواهد گرفت که بخواهد امریکا را مقابل خود قرار دهد.این کارشناس حوزه انرژی درباره تصمیم امریکا در زمینه قانون ضد کارتلهای تولید و صدور نفت نیز گفت: فکر نمیکنم امریکا بتواند چنین کاری را انجام دهد. بر مبنای علم کلاسیک اقتصاد به هیچ عنوان اوپک کارتل نیست.
? روزنامه ایران در بخشی ازریک گزارش که به موضوع سفر نخست وزیر عراق به ایران اختصاص داشت به توافقات نفتی میان دو کشور پرداخت و نوشت: «مذاکرات مربوط به توسعه مشترک دو میدان گازی نفت شهر و خرمشهر انجام شده و اکنون به نقطهای رسیدهایم که بتوان یک چارچوب تفاهم رسمی برای توسعه مشترک آنها داشت.» بیژن زنگنه، وزیر نفت روز گذشته در حاشیه بازدید وزیر نفت عراق از شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی ایران این خبر را داد.
به گزارش روابط عمومی شرکت نفت، او درباره طلب صادرات گاز ایران از عراق نیز گفت: طلب گازی ایران از عراق حدود یک میلیارد دلار است.قرار است بانک مرکزی دریافت پول صادرات گاز از عراق را پیگیری کند.زنگنه در جمع خبرنگاران درباره مذاکرات با وزیر نفت عراق نیز گفت:«ثامر غضبان معاون نخستوزیر و وزیر نفت عراق و هیأت همراه از شرکت مهندسی و طراحی صنایع انرژی ایران بازدید کردند و با تواناییهای شرکتهای ایرانی آشنا شدند.
شرکتهای ایرانی میتوانند در اجرای پروژهها در عراق مشارکت کنند. شرکت مشابه عراقی قرار شد به ایران آمده و مذاکراتی را در رابطه با نحوه همکاری و انتقال تجربیات با ایران داشته باشد.» زنگنه تأکید کرد:«عراق کشوری در حال توسعه است که پروژههای زیاد نفتی در آن در حال اجراست و بر این اساس زمینه همکاریهای گسترده وجود دارد.»
امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت درباره جزئیات این توافق گفت:«پیرو مذاکرات انجام شده، بهتازگی سند همکاری ایران و عراق امضا شد که بر مبنای آن، صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به عراق، توسعه مشترک میدانها، بازسازی پالایشگاههای قدیمی عراق و ایجاد شبکه گازرسانی در این کشور مدنظر قرار گرفته است.» او ادامه داد:«از حیث فضای سیاسی، بهترین موقعیت برای توسعه همکاریهای صنعت نفت ایران و عراق است، با توجه به ظرفیتهای سرشار فنی و مهندسی صنعت نفت ایران، امکان صادرات خدمات فنی و مهندسی کشورمان به عراق وجود دارد، همچنین با توجه به منحصربهفرد بودن ایران در توسعه حداکثری شبکه گازرسانی، استفاده از تجارب و ظرفیتهای ایران برای ایجاد شبکه گازرسانی در عراق نیز مورد تأکید قرار گرفته است.»