صفحه اصلی / مسائل نفتی کشور / بررسی تبعات اقدام کاخ سفید علیه صادرات نفت ایران

بررسی تبعات اقدام کاخ سفید علیه صادرات نفت ایران

بررسی تبعات اقدام کاخ سفید علیه صادرات نفت ایران

 

?مایک پمپئو، وزیر أمور خارجه ایالات متحده روز گذشته اعلام کرد که معافیت های تحریمی نفت ایران به پایان رسیده و تمدید نخواهد شد، این اقدام آمریکا بلافاصله روی بازارهای نفت تاثیر گذاشت، اما باید دید که این اقدام چه تبعات دیگری را در بر خواهد داشت.

 

?به گزارش گروه انرژی نفت خبر از فوربس، ایالات‌متحده با پایان دادن به معافیت‌های تحریمی نفت به عمده واردکنندگان نفت ایران، فشار بیشتری را روی این کشور وارد کرده است و این سؤال پیش می‌آید که آیا سایر تولیدکنندگان نفتی توان پر کردن جای خالی بشکه‌های نفت ایران در بازار را دارند یا خیر.

 

?در مرحله نخست این اقدام کاخ سفید، بهای نفت خام برنت دچار افزایش ناگهانی شد و برای نخستین بار طی شش ماه گذشته، به بیش از 74 دلار به ازای هر بشکه رسید.

 

➖آیا ایالات‌متحده واقعاً می‌تواند صادرات نفت ایران را به صفر برساند؟

 

?ایران حدود 2/5 میلیون بشکه نفت در روز تولید کرده و در 5 ماه گذشته به میزان 1 تا 1/3 میلیون بشکه در روز نفت صادر کرده است. وب‌سایت‌های ردیابی نفتکش ها می‌گویند که ایران بصورت مخفیانه نفت بیشتری صادر می‌کند، چیزی حدود 1/9 میلیون بشکه در روز.

 

?بخش عمده نفت ایران به پنج خریدار اصلی، یعنی هند، چین، کره جنوبی، ژاپن و ترکیه صادر می‌شود.

 

?جیووانی استونو، تحلیلگر موسسه سرمایه‌گذاری UBS، گفت: «چین از قبل مخالفت خود را با تحریم‌های یک جانبه ایالات‌متحده علیه ایران نشان داده است، بنابراین احتمال اینکه صادرات نفت ایران به صفر برسد بسیار کم است.»

 

?وی در ادامه گفت: «اما احتمالات دیگری وجود، به این معنی که انتظار می‌رود صادرات نفت ایران به کمتر از 1 میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کند.»

 

?بدون هیچ گونه معنی قانونی برای خرید، شانس خوبی وجود دارد که ایالات‌متحده بتواند به طور قابل‌توجهی میزان فروش ایران را کاهش دهد. اما با توجه به این که ایران در ماه‌های اخیر حدود 100 الی 300 هزار بشکه در روز نفت را بصورت قاچاق صادر کرده است، به احتمال زیاد ورود این حجم از نفت در بازارهای بین‌المللی ادامه خواهد یافت.

 

➖آیا بازار آمادگی کمبود عرضه نفت را دارد؟

 

?تولیدکنندگان اوپک و متحدان آن در خارج از کارتل از ماه ژانویه به منظور ایجاد تعادل در بازار تولید و عرضه خود را محدود کرده‌اند، بنابراین توانایی حذف این محدودیت و افزایش عرضه از جانب آنها وجود دارد.

 

?ایالات‌متحده اعلام کرده است که مذاکراتی را با عربستان سعودی و امارات متحده عربی داشته است تا مطمئن شود «عرضه کافی» در بازار وجود دارد. به گفته وزارت انرژی ایالات‌متحده، افزایش تولید آمریکا، همراه با توانایی اوپک برای تولید بیشتر، به این معنی است که ظرفیت افزایش عرضه در بازار وجود دارد. عربستان سعودی در حال حاضر کمتر از 10 میلیون بشکه در روز تولید می‌کند اما طبق اعلام مقامات رسمی، سعودی‌ها امکان افزایش 1 میلیون بشکه‌ای این ظرفیت را دارند.

 

?البته اختلال عرضه از سوی سایر کشورهای صادرکننده نفت مانند لیبی و ونزوئلا را نیز باید به عنوان یک ریسک در نظر گرفت.

 

➖اعضای اوپک چگونه واکنش نشان می‌دهند؟

 

?عربستان سعودی باید با همتایان اوپک و متحدانش در خارج از این کارتل با دقت رفتار کند.

 

?روسیه که سال گذشته همکاری با اوپک را آغاز کرده بود، در ماه‌های اخیر به دنبال افزایش تولید بوده است و ممکن است از اقدام برای افزایش عرضه نفت استقبال کند. اما ونزوئلا، که مانند ایران تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارد، بعید به نظر می‌رسد که با سیاست ایالات‌متحده برای افزایش عرضه نفت در بازار موافق باشد.

 

?عربستان سعودی، بزرگترین تولیدکننده نفت اوپک، سال گذشته تولیدات خود را افزایش داد، زیرا انتظار داشت که دولت ترامپ تحریم‌ها علیه ایران را مجدداً اعمال کند، اما ایالات‌متحده برای بسیاری از خریداران نفت ایران معافیت شش‌ماهه در نظر گرفت. این اقدام ترامپ برای سعودی‌ها ناخوشایند بود و از سوی دیگر به دلیل افزایش تولید، با مخالفت سایر اعضای اوپک مواجه شد.

 

?اکنون، برخی از منابع خبری که با سیاست انرژی عربستان سعودی آشنا  هستند می‌گویند هر گونه افزایش تولید پادشاهی تنها زمانی اتفاق خواهد افتاد که حجم صادرات نفت ایران کاهش یابد. آنها گفتند که عربستان سعودی محتاطانه عمل می‌کند و تولید را بصورت یک طرفه افزایش نخواهد داد.

 

?دولت عربستان سعودی گفته است که با تولیدکنندگان نفت هماهنگ خواهد شد تا میزان عرضه را به درستی مدیریت کنند.

 

➖این اقدام روی قیمت نفت چه تأثیری خواهد گذاشت ؟

 

?دولت ایالات‌متحده خطر افزایش بیشتر بهای نفت را کاهش داده است. یک مقام رسمی روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «عرضه نفت در بازار به خوبی انجام می‌شود و ما اطمینان داریم…

در باره hashtarkhani

همچنین بررسی کنید

سربرگ پتروشیمی، تضمینی برای دریافت فاینانس

روزی که سربرگ پتروشیمی، تضمینی برای دریافت فاینانس بود!   یاسر هشترخانی کارشناس حوزه نفت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *