دکتر یاسر هشترخانی رئیس مؤسسه حقوقی عدالت رهیاب در این یادداشت مینویسد؛ اگر فردی از متن چتها و عکسهای شما اسکرینشات گرفت و شما را تهدید کرد که محتوای چتها را افشا میکند، مطابق قانون افشای اطلاعاتِ خصوصی، جرم است.
قانون مجازات اسلامی، صراحتاًدر ماده745 (ماده 16 قانون جرایم رایانهای) افشای اسرار خصوصی دیگران را جرم دانسته و مجازات آن را جزای نقدی و تا دو سال حبس درنظر گرفته است. البته اسرار خصوصی در قانون ایران به صورت مشخص تعریف نشدهاند و صرفا در ماده 8 قانون “احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی” نامهها، عکسها،نوشتهها و فیلمهای خصوصی را از مصادیق بارز آن دانستهاند. در رویه قضایی و نظام عرفی، دایره اسرار خصوصی از این هم وسیعتر است و نسخههای پزشکی، احکام دادگاهها و اسناد مالی هم در این زمره قرار میگیرند.
دوم، تهدید به انجام عملی که ممکن است موجب ضرر آبرویی یا شرافتی یا افشای اسرار خانوادگی گردد، خواه تهدیدکننده به این واسطه، تقاضای مال به قصد اخاذی کرده و یا نکرده باشد، جرم مستقلی است که بر اساس ماده 669 قانون مجازات اسلامی تا هفتاد وچهار ضربه شلاق و یا تا دوسال حبس برای آن درنظرگرفته شدهاست.
بنابراین همینکه فردی شما را تهدید به افشای اطلاعات خصوصی( شامل عکسها، متن چتها، صدای ضبطشده، فیلم و غیره) کرده باشد،حتی اگر هرگز آن عمل را انجام ندهد(که در اکثریت مواقع این تهدیدات هرگز عملی نمیشوند)، ارتکاب جرم” تهدید” از سوی او قطعی و برای شما قابل شکایت و پیگیری است.